Tento recept mám už 30 let od tety mého manžela. Vždycky, když ho dělám, ráda si na ní zavzpomínám. Byla skvělá cukrářka a v lokalitě, kde žila opravdu “vyhlášená”. Už jsem jedla různé varianty kremrolí, které byly z jednodušších receptů, ale k tomuhle jsem se vždy vrátila. Dnes už ani jiné kremrole nedělám, protože vím, že nemají konkurenci. Je to zvláštní, ale tuhle zkušenost mám u dost sladkostí.
Někdo možná podotkne, že to není žádná rychlovka a je s tím šíleně práce. Ano. Proto, když čas nemám, dělám jiné sladkosti. Ale kremrole jsou pro mě obřad a vždy si jejich pečení náležitě užívám. 🙂
Recept na těsto má dvě části.
- 200 g hladké mouky a 500 g Hera – máslová se spojí v hladkou hmotu a dá se do lednice
- 400 g hl.mouky+ 3 žloutky+ 1,5 dcl vody+ 3 lžíce octa+ špetka soli – tuhle část také vypracuji v hladké těsto( v robotu minimálně 10 minut). Poté nechte chvilku v lednici, ale pozor – přikryté fólií.
Další ingredience: 1 rozšlehané vejce k potírání trubiček před pečením a moučkový cukr na posyp
Počet kusů: přibližně 80
Podle receptu by se těsta měly nechat v lednici přes noc, ale já po hodince pokračuji. Zjistila jsem, že v tom není až tak velký rozdíl.
Těsto číslo 2.rozválejte a pak je potřeba zavinout jako do štrůdlu. A pak to začne. Přijde etapa, že si trochu zacvičíte. Připravte si větší vál – prostě větší prostor. Minimálně 10 minut těstem bouchejte o vál a natahujte ho – co možná nejvíce-jak to jde. Když už vidíte, že je hlaďoučké, rozválejte jej na co největší plochu, do které nakrájejte kousky hmoty č.1. Zabalte, jako by jste hmotu č.1 chtěli schovat a začněte opět rozvalovat. Je potřeba před rozválením podsypávat hladkou moukou. Po rozválení opět zabalte a to vše opakujte ještě dvakrát až třikrát. Těsto nehnětejte ani jinak nemačkejte. Nakonec nakrájejte na malé kousky (asi 10) a nechte na talíři v lednici přikryté fólií. Berte jeden po druhém a rozvalujte. Rádýlkem tvořte širší proužky a těmi obmotávejte trubičku na kremroli. Vždy od užšího otvoru. Pak potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte na plech. Pečení musíte vyzkoušet. Vždy pečte v předehřáté troubě, ale teplotu si musíte vyzkoušet. Já doporučuji 170°C.
Kremrole peču někdy i týden před akcí, aby se mi pěkně rozležely. Den před akcí, nebo 14 předem? Vždy byly výborné.
Na závěr je naplňte bílkovým sněhem vařeným ve vodní lázni.
Recept na bílkovou náplň:
- 13 bílků
- 780 g cukru krystal – hrubý
Hrubý cukr není dnes k sehnání, ale třeba budete mít štěstí. Běžný krystal není moc kvalitní. Sníh má někdy tendenci měnit strukturu a bílky pak tečou. Snad budete mít štěstí na kvalitu a budou se vám kremrole dařit. Přiznám se, že je peču jen z výše uvedeného tuku. Za 30 let mě nikdy nezklamal. Vždy super a sklízím s nimi velké úspěchy. Spoustu žen používá kupované listové těsto. Není to zlé, ale pro mě to není opravdová kremrole. A já si myslím, že tahle cukrářská sladkost si zaslouží náš čas, protože pak je její chuť opravdový zážitek. 🙂