Tento dort je určen především pro milovníky jahod a želé.
Budete potřebovat formu o průměru přibližně 19 cm.
Ingredience piškot:
- 2 žloutky
- 75 g cukru
- 1/2 vanilkového cukru
- 3 lžíce vody
- trochu kůry a šťávy z citronu
- 20 g bramborového škrobu
- 35 g polohrubé mouky
- 30 g hladké mouky
- 4 g prášku do pečiva (zamíchejte do hl.mouky)
- 2 ušlehané bílky
Ingredience krém:
- 20 g bílků
- 30 g cukru krupice, nebo krystal
- 45 g másla
- špetka soli
Červené želé Dr.Oetker – postup dle návodu na obalu
Čerstvé, omyté a osušené jahody
Ingredience na piškot přidávejte dle pořadí a pěkně promíchejte. Bílky přimíchejte až na závěr. Pečte v předehřáté troubě na 170°C. Upečení zkuste po 35 minutách vpichem špejle. Po vychladnutí piškot prořízněte na dva pláty. Jeden zamrazte a druhý použijte. Většinou máme hned další víkend na repete.
Mezi pečením si připravte krém. Bílky zahřejte společně s cukrem a solí nad parou na teplotu 75 °C. Občas promíchejte. Hned teplé vyšlehejte do husté pěny přibližně 6 – 8 minut. Teplota se musí snížit minimálně na 30°C. Postupně, pomalu zašlehávejte po malých kouskách máslo. To musí mít pokojovou teplotu. Měl by vám vzniknout nádherně hladký krém. Aby jste dosáhli nadýchanosti krému, závěrem šlehejte tak 1 minutu na nejvyšší otáčky.
Na dno formy dejte piškotový plát. Ten potřete krémem. Po obvodě skládejte jednu rozkrojenou jahodu za druhou. Jahody dávejte i vně dortu. Nakonec zalijte teplým želé (ne horkým) . Nechte zchladit v lednici. Nejlépe do druhého dne.