Kynuté těsto, je přesně to těsto, co má mamka nikdy moc nedělala. Možná si myslela, že budeme kynout taky a tak pekla bábovku, štrúdl, perník atd. A já ho tak moc milovala. 🙂 Takže tohle byla snad první věc, do které jsem se pustila. Mám spousty různých receptů, ale nejvíc se mi osvědčil recept od maminky mého manžela. Ten jsem si upravila dle zkušeností a neustálého zkoušení do varianty, kterou nenajdete nikde jinde. A jestli ano, tak jde o zkopírovaný recept z těchto stránek. Dělám ho opravdu už roky a všem moc chutná. Tak není divu, že si ho někteří oblíbili tak jako vlastní.
Níže naleznete i úplně speciální recept z lískooříškové mouky. A jestli hledáte recept na vánočku, musíte na odkaz vánoce. http://www.marzicake.cz/?page_id=3950
Jemné kynuté koláče
Recept:
- 150 g Hery spojte s 75 g cukru(je jedno jaký)
- 3 žloutky+ 1 vanil.cukr+ špetka soli + citr.kůra – vše promíchejte
- do 1/4 l mléka přidejte 1 kostičku droždí a zahřejte (nesmí být horké, jen jemně vlažné)
- Pak spojte vše dohromady a přidejte lžíci rumu
- Nakonec přimíchejte 200 g hl.mouky a 200 pol.mouky a zpracujte v hladké těsto, které necháme vykynout. Někdy se čas kynutí odvíjí od kvality droždí, nebo mouky. Je to různé. Až uvidíte, že by těsto vylezlo ven z mísy, je ten správný čas. Pozor na pohádku hrnečku vař. Jednou jsem těsto nechala kynout přes noc a byly jsme v kuchyni jako v té pohádce… 🙂
- Koláčky můžete tvarovat maličké nebo jako vaše dlaň. A nebo dejte těsto na celý plech.
- Těsto potřete rozšlehaným vejcem a pak už zbývá jen plnit.
Můžete si rozehřát troubu na 170°C.
- Plnit je můžete tvarohovou náplní (tvaroh+van.cukr, žloutek), nebo povidly, rebarborou (zelenina), ovocem – i zmraženým. Koláčům to vůbec nevadí.
- Na závěr je můžete posypat drobenkou, kterou připravíte ze sádla, moučkového cukru a pol.mouky.
- Pečte dle vaší trouby. Nejprve méně a pak můžete přidat i na 190 stupňů.
Zabalený koláč se švestkami a kynutý šnek plněný švestkami sypaný drobenkou a mletými pistáciemi 🙂
Rebarbora, borůvky, jahody, maliny a meruňky…
Svatováclavské koláčky a velké koláče:
Kynuté těsto z lískooříškové mouky
Recept:
- 70 g Hera máslová
- 40 g cukru moučka
- 2 žloutky
- špetku soli
- citronové kůry dle chuti ( nemusí být)
- 180 ml mléka
- 1/2 kostky droždí
- 80 g pol.mouky
- 80 g hl.mouky
- 50 g lískooříškové mouky
- 3 lžíce rumu
Žloutky, máslo, sůl, cukr a citr.kůru utřeme. Pak zahřejeme mléko a droždí. Vlažné vlijeme do utřené hmoty. Následně přidáme mouky za sebou tak, jak je v seznamu. Na závěr přidáme rum. Těsto dobře zpracujeme. Necháme vykynout. Dle teploty v místnosti až 1 hodinu.
A pak už je na vás, zda uděláte mini koláčky, nebo velké koláče. Těsto se prostě hodí jak k tvarohu, povidlům, nebo i k ovoci. Nezapomeňte před naplněním potřít rozšlehaným vejcem a nakonec po naplnění posypat žmolenkou. (Moučkový cukr, pol.mouka, sádlo – vše rozmělnit v ruce. )