Advent a vánoční svátky jako takové mám spojené především s rodinou a pohodou. A to doplňuji o setkávání s přáteli a sladkým tvořením. Všechno, co před Vánocemi vytvořím, většinou rozdám. Jsou to takové srdcovky. Domnívám se, že každý z lidí, se kterými se setkávám, si mohou většinou koupit co chtějí. A hlavně oni sami nejlépe vědí, co chtějí. Takže si kupují to, co se jim líbí. A proto nemá smysl, abych navštívila obchod a během minuty koupila nějakou věc, která jim bude doma k ničemu, anebo se jim vůbec líbit nebude.
To, co vyrobím je něco, s čím si dám tu práci a dávám do toho něco ze sebe. Mnohdy některé z dárečků mají za sebou několik hodit vyrábění. Proto jsem už před lety zavedla tzv. “Srdcovky”. ( viz úvodní fotografie) Většinu dárků mají obdarovaní i několik let. Vlastně dokud se jim ta věc úplně nezničí. Takže na Štědrý den jsem vlastně tak trochu s nimi… 🙂
Letošními dárečky byly marcipánové svíčky… a pro děti sněhuláci… 🙂
Recepty, které tady budu zveřejňovat jsou lety osvědčené a nám moc chutnají.
PERNÍČKY
- 100 g Hera
- 200 g medu
Rozehřejte v kastrůlku a nechejte malinko vychladit. Nesmí se přidávat teplé do dalších ingrediencí.
- 200 g cukru moučka
- 4 celé vejce
- perníkové koření (melu si sama -skořice, citronová kůra, hřebíček, anýz, nové koření)
- trochu perníkového koření (kupované mleté)
- kakao (dle toho jak chcete mít perníčky tmavé)
Všechno promíchejte nejlépe v robotu. Nakonec přidejte 2 lžičky jedlé sody promíchejte s 650 g hladké mouky. Těsto v robotu zpracujte a pak dopracujte na vále. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici do druhého dne.
A pak už je to jen a jen na nápadech… 🙂 Vykrojte tvary a pečte na 160°C. Hned jak vyndáte z trouby, potřete rozšlehaným vajíčkem.
VÁNOČNÍ JOGURTOVÝ MĚSÍC S KOKOSEM A PERNÍČKY
Žloutky, vanilka, cukr a jogurt promíchejte a následně i s vychladlou rozpuštěnou Heru. Přidejte mouku smíchanou s pr.do pečiva. Nakonec lehce zapracujte ušlehané bílky.
Naplňte silikonovou formu a pečte v předem rozehřáté troubě při 170°C 30 – 40 minut. Záleží i na typu jogurtu, takže upečení můžete jako vždy zkusit špejlí. Když ji vyndáte suchou, máte upečeno. 🙂
Vychladlý měsíc můžete plnit uvnitř a nebo jen potřít z vrchu. Stačí vám 2 zbylé bílky z vánočního pečení. Ty ušlehejte s cukrem do tuhé hmoty dle chuti. Nebo ušlehejte smetanu. Jedno nebo druhé vám vytvoří sněhový vzhled měsíce, na který následně přitiskněte upečené perníčky. Můžete i ty, které jste ještě nestačili rozdat stejně jako já… 🙂 Následně zasypte kokosem jako by i u vás doma sněžilo. Před konzumací nechejte tak hodinu rozležet v lednici.
Vánoční kynutý věnec (Skořicový pletenec a nebo Estonský kringel)
Ano, přesně tolik názvů má má vánoční a velice chutná kynutá pochoutka. Dlouho jsem hledala a zkoušela recept, který by mi vyhovoval jak svou vláčností, tak něčím zcela odlišným než je chuť vánočky. Vždy ho peču při první adventní neděli. Tak trochu s ním poslední roky Advent začínám. Letos jsme si na něm opravdu pochutnali. Jestli je to použitím speciální mouky na kynuté těsto, těžko říci. Prostě se vyvedl a já se vlastně rozjela. Nejprve jsem pekla věnec z perníku, pak vytvářela věnec ze skořápek a pak přišel tento kynutý. Tak si vlastně můžete vybrat. Ale pozor. Ten skořápkový je pouze na ozdobu vchodu do domu… 🙂 🙂 🙂
- 260 ml mléka
- 1 kostička droždí (4,2 g)
- 1 lžička cukru
- špetka soli
Mléko zahřejte na vlažnou teplotu a všechny ingredience výše rozpusťte. Pak bude následovat:
- 60 g Hera máslová
- 2 žloutky
- 5 – 7 lžic cukru krystal
- 550 – 620 g hladké mouky ( kynuté těsto Babiččina volba)
Pak přimíchejte a nechte rozpustit Heru. Přidejte 3 lžíce a k tomu 2 žloutky. Následně přidejte postupně 550 g hladké mouky. Mouku neuvádím přesně, protože na zpracování na vále můžete dle těsta potřebovat i více… 🙂
Těsto rozdělte na 2 části. 3 lžíce Hera máslová rozehřejte v kastrůlku. Těsto rozválíte a potřete rozpuštěnou Herou. Následně posypte skořicí a vanilkovým cukrem. Pak poházíme brusinkami. Zaviňte v roládu, kterou uprostřed rozdělte na dvě části (viz foto). Pak propleťte ve věnec tak, aby rozkrojená část byla vždy směrem vzhůru. Spojte oba konce a položte na pečící papír. Posypte vanilkovým nebo třtinovým cukrem. To samé udělejte i s druhou částí. Oba věnce pečte na 165°C do zlatavé barvy. Brusinky jsou úplná pochoutka. Pozor, aby nebyly moc vysušené. Při koupi by měly být měkké. 🙂
🙂
Vánoční strom
je ze stejného těsta jako věnec. Každá jeho část může být naplněna různě – tvarohem, brusinkami, povidly a marmeládou. Každý si může utrhnout tu svou buchtičku, která bude vlastně tajemstvím… 🙂
Recept
- 250 ml mléka
- 1 kostička droždí (42 g)
- 1 lžička cukru
- Špetka soli
- 60 g Hera máslová
- 2 žloutky
- 4 zarovnané polévkové lžíce cukru krystal
- 500 – 550 g hladké mouky
- 2 lžíce rumu
- 1 vanilkový cukr
- Brusinky, mandle, namleté oříšky – pistácie
- Rozšlehané vajíčko na potření
Mléko zahřejte na vlažnou teplotu a ingredience (kostička droždí, 1 lžička cukru a špetka soli) rozpusťte. Pak vložte a nechte rozpustit Heru. Odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Mezi tím si na chvilku namočte brusinky do 2 lžic rumu. Pozor, aby nebyly moc vysušené. Při koupi by měly být měkké. Po malém vychladnutí přidejte brusinky i s rumem. Dále i 4 lžíce cukru a rozmíchané s 2 žloutky.
Následně zapracovávejte postupně 500 – 550 g hladké mouky. Mouku neuvádím přesně, protože na zpracování na vále můžete dle těsta potřebovat i více. 🙂
Nechte kynout v míse 10 minut při pokojové teplotě. Těsto rozdělte na 2 části.
- Z jednoho vyválejte 17 kuliček o něco větší, než jsou bonbóny Rafaelo. Z každé kuličky vytvarujte malou placičku a naplňte dle chuti tvarohem, brusinkami, povidly a marmeládou. Vytvarujte zpět na kuličky tak, aby náplň nevytékala ven.
Plech pokryjte pečícím papírem, na který pokládejte kuličky do tvaru stromu tak, aby se náplně nepravidelně střídaly. To, aby si každý mohl utrhnout tu svou buchtičku, která bude vlastně vánočním tajemstvím. Možná tak naučíte jíst děti všechny náplně. 🙂
Nakonec potřete rozšlehaným vajíčkem, ozdobte dle vaší fantazie a můžete i posypat mletými oříšky či mandlemi. Pečte v předehřáté troubě na 165°C do zlatavé barvy.
- Mezi tím, co se Vám peče vánoční strom, zpracujte ručně druhou část těsta na úplně jednoduchou vánočku, kterou můžete vyrobit i s Vaším malým dětským pomocníkem.
Těsto rozdělte na 5 stejných částí a jednu menší. Z každé uválejte 20 cm dlouhé válečky. První tři zapleťte do copu. Další 2 pouze zapleťte do sebe a položte na cop. Poslední slabší díl zatočte a položte na závěr. Potřete také rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými mandlemi a brusinkami.
Pečte dle trouby 165°C d zlatavé barvy. Upečení zkuste vpichem špejle. Nesmí být zalepená od těsta.
Obě vánoční pochoutky nechte vychladnout při pokojové teplotě a pocukrujte moučkovým cukrem.
🙂