Nenechte se zmýlit názvem této sladkosti. Sladko slaná až nahořklá chuť dostane snad opravdu každého. Já osobně jsem tuhle sladkou pochoutku poprvé zaznamenala ve spojení s jablky na známém koláči jménem Tarte Tatin a nebo jako jednu z náplní do velmi oblíbených makronek. Najdete opravdu velké množství různých receptur. A proto tento recept nebude poslední, ale zkusím si různé druhy.
Recept:
- 200 g cukru
- 80 g máslová Hera
- 120 g smetany
- sůl dle toho zda chcete slanější
Cukr nechte v pánvi zkaramelizovat. Pozor, aby nebyl moc tmavý. Byl by hořký. Po roztání cukru odendejte z plotýnky a přidejte máslo. Přidejte sůl a smetanu. Stále míchejte až do úplného spojení ingrediencí. A pak už jen vypláchněte a následně vysušte sklenici, do které karamel nalijete. Nechejte vychladnout při pokojové teplotě a pak uzavřete a uchovávejte v lednici.
A když se vám náhodou ohlásí nečekaná návštěva, sklenici ponořte do kastrůlku s vodou a nechte na mírném ohni zahřát. Pak můžete polít různé dezerty, nebo například během pár minut naplnit tartaletky. Ty mám totiž neustále v zásobě.