Go Back

Equipment

  • Silikonová podložka na makronky, nebo pečící papír či teflonová podložka. Vyzkoušejte si vše, aby jste věděli, co vyhovuje zrovna vám.

Ingredients
  

1. část těsta

  • 150 g mandlové mouky prosáté
  • 150 g cukru moučka prosátý
  • 57 g bílků pokojové teploty a odleželé z předcházejícího dne

2. část těsta

  • 54 g vody
  • 165 g cukru krystal
  • 57 g bílků pokojové teploty a odleželé z předcházejícího dne

Instructions
 

Těsto na makronky

  • Prosátou mandlovou mouku a moučkový cukr provzdušněte ve šlehači a tím krásně propojíte.
  • Do této směsi zamíchejte bílky a nechte stranou.
  • Druhou část bílků šlehejte, ale ne do tuhého stavu.
  • Vodu s cukrem svařte na teplotu 119°C. Následně po malých částech a za stálého šlehání nalijte do šlehaných bílků.
  • Bílky společně s rozvarem šlehejte do tuhé konzistence přibližně 4 minuty. Do té doby vychladnou.
  • Takto vyšlehané zapracovávejte postupně do mandlové hmoty.
  • Pracujte tak, aby se obě části spojily a vytvořily jemné těsto, které se nesmí trhat, ale ani příliš stékat ze stěrky.

Příprava na pečení

  • Těsto přendejte do cukrářského sáčku.
  • Na plech položte podložku. Těsto nanášejte v menším množství, protože makronky následně zvětší velikost a objem.
  • Po nanesení makronek několikrát bouchněte plechem o stůl. Důvodem je dostat vzduch z těsta.
  • Poté nechte při pokojové teplotě zaschnout minimálně 1 hodinu.
  • Prstem se jemně dotkněte povrchu makronky. Jakmile se prst suchý, máte připraveno k pečení.
  • Troubu rozhřejte na 155°C. Jakmile vložíte plech s makronkami, snižte teplotu na 130°C.
  • Pečte zhruba 16 minut. Vše je ale vždy závislé na vaší troubě.
  • Po tomto čase vyndejte plech z trouby a nechte makronky úplně vychladnout na plechu.

Skladování

  • Skořápky skladujte v dobře utěsněných plastových boxech a to v lednici zhruba týden.

Naplnění

  • Plnit můžete makronky dle chuti krémy, které obsahují čokoládu. Ty se mi opravdu osvědčily.