Tento recept mám už 30 let od tety mého manžela. Vždycky, když ho dělám, ráda si na ní zavzpomínám. Byla skvělá cukrářka a v lokalitě, kde žila opravdu „vyhlášená“. Už jsem jedla různé varianty kremrolí, které byly z jednodušších receptů, ale k tomuhle jsem se vždy vrátila. Dnes už ani jiné kremrole nedělám, protože vím, že nemají konkurenci. Je to zvláštní, ale tuhle zkušenost mám u dost sladkostí.
Někdo možná podotkne, že to není žádná rychlovka a je s tím šíleně práce. Ano. Proto, když čas nemám, dělám jiné sladkosti. Ale kremrole jsou pro mě obřad a vždy si jejich pečení náležitě užívám. 🙂
Ingredients
1.část těsta
- 200 g hladké mouky
- 500 g Hera máslová
2.část těsta
- 400 g hladké mouky
- 3 ks žloutky
- 1,5 dcl vody
- 3 lžíce octa
- 1 špetka soli
Na potření
- 1 ks rozšlehané vejce
Na dokončení
- 1 lžíce cukr moučka
Bílková náplň
- 13 ks bílků
- 780 g cukr krystal hrubý
- 1 špetka soli
Instructions
Těsto
- Ingredience těsta č.1 spojte v hladkou hmotu a dejte chladit se do lednice
- Všechny ingredience na těsto č.2 dejte do robota a zpracovávejte minimálně 10 minut. Poté nechte chvilku v lednici, ale pozor – přikryté fólií.
- Podle receptu by se těsta měly nechat v lednici přes noc, ale já po hodince pokračuji. Zjistila jsem, že v tom není až tak velký rozdíl.
- Těsto číslo 2.rozválejte a pak je potřeba zavinout jako do štrůdlu. A pak to začne. Přijde etapa, že si trochu zacvičíte.
- Připravte si větší vál – prostě větší prostor. Minimálně 10 minut těstem bouchejte o vál a natahujte ho – co možná nejvíce, jak to jen jde.
- Když už vidíte, že je hlaďoučké, rozválejte jej na co největší plochu, do které nakrájejte kousky hmoty č.1. Zabalte, jako by jste hmotu č.1 chtěli schovat a začněte opět rozvalovat.
- Je potřeba před rozválením podsypávat hladkou moukou. Po rozválení opět zabalte a to vše opakujte ještě dvakrát až třikrát. Těsto nehnětejte ani jinak nemačkejte.
- Nakonec nakrájejte na malé kousky (asi 10) a nechte půl hodiny na talíři v lednici přikryté fólií.
- Berte jeden po druhém a rozvalujte. Rádýlkem tvořte proužky o šíři 2 – 3 cm a těmi obmotávejte trubičku na kremroli. Vždy od užšího otvoru.
- Pak potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte na plech vymazaný sádlem.
- Vždy pečte v předehřáté troubě, ale teplotu si musíte vyzkoušet. Já doporučuji 170°C do mírného zhnědnutí.
Bílková pěna
- Bílkovou pěnu připravte nad parou. To znamená, že do jednoho hrnce nalijete do výšky 5 cm vodu. Druhý hrnec musí být menší. Ten vložíte do prvního a nesmí se dnem dotýkat vody.
- Ve druhém hrnci vyšlehejte do tuhé pěny bílky.
- Přimíchejte cukr.
- Dejte nad páru a zahřívejte do teploty 82 °C.
Naplnění a dokončení
- Bílkovou pěnu naplňte do cukrářského sáčku s kovovou špičkou. Naplňte kremrole.Nakonec je jemně pocukrujte. Nechte při pokojové teplotě v chladnější místnosti.
Notes
Kremrole peču někdy i týden před akcí, aby se mi pěkně rozležely. Den před akcí, nebo 14 předem? Vždy byly výborné.Kremrole peču někdy i týden před akcí, aby se mi pěkně rozležely. Den před akcí, nebo 14 předem? Vždy byly výborné.
Hrubý cukr není dnes k sehnání, ale třeba budete mít štěstí. Běžný krystal není moc kvalitní. Sníh má někdy tendenci měnit strukturu a bílky pak tečou. Snad budete mít štěstí na kvalitu a budou se vám kremrole dařit. Přiznám se, že je peču jen z výše uvedeného tuku. Za 30 let mě nikdy nezklamal. Vždy super a sklízím s nimi velké úspěchy. Spoustu žen používá kupované listové těsto. Není to zlé, ale pro mě to není opravdová kremrole. A já si myslím, že tahle cukrářská sladkost si zaslouží náš čas, protože pak je její chuť opravdový zážitek. 🙂
Napsat komentář