nebo raději jahodová kuchyně? Ano, tak nějak se teď jmenuje ta má. Jahody vedou a ani vůně řízků a jiných dobrot nemohou překonat tu jahodovou. Tahle vůně mi vždycky připomene mé dětství, kdy jsem přemlouvala babičku a chodila s ní do tzv.“mlíčňáku“ (cukrárny) na jahody se šlehačkou. 🙂 Je zajímavé, že v mém okolí znám pouze jednu osobu, která jahody údajně nemusí. Ostatní kolem mě je milují. To je poměrně ojedinělé s porovnáním s jiným drobným ovocem. Možná právě pro jejich úžasnou vůni a chuť jsou považované za královské ovoce, které svou vůní vítá léto. Přiznám se, že když jsem se před lety dozvěděla, že je jahoda nepravým plodem, poměrně mě to překvapilo. Více se o tom můžete dočíst ve skvělé knize, kterou o pěstování jahod napsal Vladimír Halaň.
Jahod je údajně něco okolo 50 druhů, ale jaké máme na zahrádce my, to si nejsem až tak jistá. Co ale vím jistě, že chutnají tisíckrát lépe než ty zakoupené v supermarketu. A proto je využívám na výrobu velkého množství sladkostí. Škoda jen, že jsem si v minulosti všechny své výtvory nedokumentovala. A tak alespoň ty letošní… 🙂 A budu postupně přidávat.
V dnešní době jsou v kurzu tzv. živé farmy – jahodárny, kterých je v Čechách okolo 70. A to tam není ta naše… 🙂 A tak si každý může dojet nasbírat to své kilečko a vychutnat si tu úžasnou chuť. Džemy, dorty, ovocné knedlíky, koláče, bublaniny, dřeně, zmrzliny, zákusky, nápoje, koktejly, krémy a další… Na to vše můžeme použít tohle nádherné drobné ovoce plné vitamínů C, A, B a E. Tak překonejme statistiky a snězme jich letos více než jen 3 kg – což je údajně průměr na osobu ročně. Já myslím, že to letos překonám… A co vy? 🙂 Recepty budu postupně přidávat.
Napsat komentář