Hned na začátek bych zdůraznila hygienu. V okamžiku, kdy se vám cukrářka nebude jevit čistá a alespoň trochu upravená, jděte pryč a zkuste své štěstí o dům dál. Pokud máte alespoň malou představivost, zkuste si vybavit, jak vám dort připravuje. Někdy domlouvá dort svatební koordinátor. Zdůrazněte mu, že hygiena cukrářky je pro vás důležitá. Šaty a dort bych prostě na koordinátorovi nenechala. Musím přiznat, že u některých cukrářek bych se nenapila ani vody. Snad je jich jen pár. Někdy to prozradí i provozovna či cukrárna.
Před návštěvou cukrářky si sepište následující požadavky, díky kterým si usnadníte komunikaci. Dle toho se odvíjí cena a realizace.
- Počet svatebčanů
- Kolik chci do dortu investovat
- Chci, aby byl i dort jeden z dalších nezapomenutelných zážitků?
- Chci zajistit dopravu a o nic se nestarat?
- Barevný odstín celé svatby
- Potahovaný, „nahý“ či jiný dort?
- Druh květin na svatbě a zda je chcete mít i na dortu
- Dortové dekorace
Následně se dá na variantě a ceně dortu pracovat. Zda se více objevují dorty s potahovanou hmotou nebo „nahé dorty“, není až tak vysledované. Je to opravdu jen na výběru, chuti a představě. Pravdou zůstává, že přestože si nevěsta vybere dort potahovaný, počítá i s tím, že ne každý z hostů potah sní. Proto bych se přikláněla k slabší variantě potahu. Dort je chutnější a levnější. Takový však dokáže potáhnout jen opravdu zručná cukrářka. Já osobně bych si nenechala upéci dort od někoho, kdo nemá za sebou nějaké skvostné výtvory. Vybrat dort od někoho, kdo doposud potíral piškot jen krémem, je riziko.
Dnes už každá cukrářka prezentuje své výtvory na sociálních sítích, tak jich využijte. Svatební den je přece den, který je něčím výjimečný. Dnes je „cukrář a kuchař“ pomalu každý, dokonce i někteří úspěšní blogeři, kteří se to vlastně učí takzvaně za pochodu. Tím samozřejmě nechci nikoho urazit. Znám z kurzů pár cukrářek, jež vytvářejí opravdu úžasně dorty. Často je doporučuji těm, kteří mě přes blog oslovují. Ale stále je dost těch, co se nevzdělávají a jejich dorty jsou opravdu krize.
Hledala jsem důvod, proč většina nevěst vybere variantu potahovaného dortu, a výsledek je jasný. Dort vydrží i poměrně veliká horka a nezkazí se tak rychle jako nahý dort. I přes vyšší teploty vzduchu vydrží v místnosti často i celý svatební chod. Mám zkušenost ze svatby naší starší dcery. Svatební hostina probíhala ve slavnostním stanu v zahradě. Dort i po dvou hodinách svatebního chodu při 28 °C působil po rozkrájení stále jako čerstvě vychlazený. Kvalitní potahová hmota udržela dort stále chladný. Nahý dort je potřeba chladit až do doby těsně před konzumací.
Další kompletní informace jak dort vybrat, získáte z knihy Sladká inspirace, kterou můžete zakoupit právě na těchto stránkách od 10.11.2019.
Napsat komentář