Někteří toto typicky sladké francouzské pečivo nazývají sušenkou. Domnívám se však, že to není správné. Těsto je totiž velmi vláčné a chuťově dost podobné naší české vanilkové bábovce. Takže sušenka ani náhodou. A co je pro sladké mušličky typické, je čerstvost. Ve Francii se pečou velmi brzy ráno, podobně jako například u nás rohlíky. V Provence jsou Madlenky sladkou specialitou, kterou poprvé upekla komorná Madeleine Paulmier. Celou historii a chválu na jemnou chuť Madlenek najdete všude na internetu. A tak i mě jejich vyzkoušení lákalo. Nejprve jsem zkoušela tradiční francouzské recepty, ve kterých jsou jemně namleté mandle. Nakonec jsem dostala vánoční dárek od kolegyně z kanceláře. Tím byla forma od Tescomy. A jako vždy nechyběl na obalu recept, který mě opravdu potěšil. Hlavně tím jak je nenáročný na přípravu a skvělý na chuť. Formu ani není potřeba vymazávat tukem. Stačí jen před pečením vypláchnout vodou. Chcete – li však mít Madlenky lesklejší, použijte tuk ve spreji. Než je stačíte namočit do čokolády, tak vám zmizí. Jsou opravdu jedlé a věřte, že začnou být i oblíbené. Hlavně u vás, kteří milujete vláčné piškotové těsto. Musím přiznat, že jsem si recept trochu poupravila a dala mu více pomerančovou příchuť. Takže buď se můžete držet receptu na obalu formy, nebo můžete zkusit ten níže pomerančový… 🙂
Ingredients
- 90 g cukr krystal
- 2 vejce
- špetka soli
- 90 g Hery máslové
- 100 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/2 pomerančová kůra
- 1/2 šťáva z pomeranče
Instructions
- Cukr a vejce vyšlehejte do pěny.
- Přidejte rozehřátý, vychladlý tuk a pomerančovou šťávu s kůrou. Dobře promíchejte.
- Nakonec zapracujte mouku promíchanou s pr.do pečiva a špetkou soli.
- Nechte vychladit v lednici alespoň 1 hodinu.
- Formu můžete jen vypláchnout vodou.
- Rozehřejte troubu na 190°C a mezi tím naplňte malou lžičkou těsto tak do 3/4 každou formičku
- Pečte na 190°C 5 minut a pak snižte teplotu na 150°C dalších 5 minut do zhnědnutí
- Po vychladnutí stačí jen pocukrovat. Jestli to ovšem stihnete. 🙂
Napsat komentář