Croquembouche (krokenbuš) nebo-li přesněji „křupnutí v puse“ nebo i „kus hory“ Piece Montée a nyní i Sladká rozkvetlá věž. A protože tento skvost stojí za to ochutnat, níže máte celý recept… 🙂
Ingredients
- 100 ml plnotučného mléka
- 100 ml vody
- 80 g Hery máslové
- špetka soli
- 2 lžičky cukru krystal
- 65 g polohrubé mouky
- 65 g hladké mouky
- 4 vajec
Krém
- 300 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- 250 g másla pokojové teploty
- 150 g cukr moučka
Na dokončení
- 2 lžíce cukru krystal
Instructions
- Připravte si kvalitní hrnec, ve kterém se vám nic nepřipaluje.
- Mléko, vodu, cukr, sůl a tuk přiveďte do bodu varu.
- Odstavte a přidejte obě mouky. Pečlivě zapracujte a vraťte na indukci.
- Míchejte tak 2 minuty na nižší stupeň. Těsto se bude přichytávat na dno hrnce, ale to je u odpalovaného těsta zcela normální. Následně nechejte vychladnout.
- Po vychladnutí přidávejte jedno vejce za druhým a šlehejte mixérem. Když vám bude připadat těsto moc husté přidejte klidně ještě část z dalšího vejce.
- Ale pozor, aby nebylo těsto řídké a na plechu se neroztékalo! Zatím si předehřejte troubu na 175 °C bez horkovzduchu.
- Pak si připravte sáček se zdobícím koncem a naplňte těstem. Na plechu vytvářejte malé pusinky tak 2 cm od sebe. Po upečení nechte vychladnout.
Recept na krém
- Vanilkový pudink uvaříme. Přikryjte fólií a necháme vychladnout.
- Máslo utřete s cukrem.
- Vychladlý pudink opatrně zašlehávejte do utřeného másla s cukrem.
- Pusinky opatrně naplňujte trubičkou vpichem (nejlépe ze spodní nebo postranní části).
- Je několik způsobů jak věž vytvořit. Jedna z nich je vytvoření papírového kornoutu, do kterého bude vkládat pusinky od špice, kterou držíte v ruce. Po naplnění – otočte na tác.
Na dokončení
- Cukr dejte do kastrůlku a nechte zahřát na karamel.
- Vezměte 2 vidličky, kterými vytvářejte nitě. Těmi obmotávejte věž těsně před konzumací.
- Nedávejte již do lednice.
Napsat komentář