Znám poměrně dost lidí, kteří mají z odpalovaného těsta obavy. A tak raději zajdou do cukrárny a známé tradiční věnečky si koupí. S ohledem na to, že žiji na vesnici, kde není dnes už ani obchod a za okny mi běhají daňci a skáčou veverky, nemám šanci si dojít věneček koupit. Když by někdo z rodiny dostal na tuhle pochoutku chuť, hned ho to zas přejde. Nejbližší lepší cukrárna je minimálně 20 km od našeho domu. Proto je velice dobré zvládat odpalované těsto na jedničku a v poměrně rychle. Přemýšlím, zda by má rychlost byla na zapsání do nějaké knihy rekordů, ale možná až si trochu potrénujete, tak mě můžete vyzvat. 🙂
Recept stále obměňuji a vylepšuji. Jednou o jiný krém jindy zas o mandle. Musím přiznat, že ty pravé z cukrárny moc nedělám. Je to možná i tím, že jsou díky fondánové polevě dost sladké. A tak zatím začněte těstem a krémem a časem zveřejním i fondán.
Ingredients
- 100 ml vody
- 100 ml mléka
- 70 g másla
- 1 špetka soli
- 2 lžičky cukru krystal
- 65 g hladké mouky
- 65 g polohrubé mouky
- 4 celá vejce
Instructions
- Vodu, máslo, cukr a sůl svařte. Následně odstavíte a rychle vmíchejte hladkou i polohrubou mouku. Po zapracování vraťte na sporák.
- Na mírném stupni a za stálého míchání vařečkou zpracovávejte alespoň 2 minuty. Někdy i déle.
- Těsto se z počátku přichytává, ale postupně jde pěkně za vařečkou a na dno se lepit přestane.. A to je ten okamžik, kdy sundejte z plotny a občasně promíchejte. Můžete použít i mixér a vyšlehat do vychladnutí.
- Přidejte postupně jedno vejce za druhým. Ručním mixerem zpracovávejte až do hladkého těsta. To nesmí být moc husté ani moc řídké, aby se Vám věnečky neroztékaly.
- Pak těsto naplňte do sáčků a dělejte tvary, které se Vám líbí pomocí zdobících trysek. Já tentokráte dělala věnečky a kytičky. Na poprvé pečte bez posypu mandlí, ať si vyzkoušíte troubu. Pak už můžete experimentovat stejně jako já.
- Pečte v předehřáté troubě na 200°C tak 10 minut a pak teplotu snižte na 190°C ještě dalších 5 – 10 minut a to bez horkovzduchu.
- Po mírném vychladnutí přepulte a plňte krémem dle vašeho výběru. Můžete využít krém předcházejícího receptu sladká věž.
- Na závěr jen posypte moučkovým cukrem.
Napsat komentář