Kategorii svatebních dortů jsem úplně cíleně zařadila jako první. Důvodem je fakt, že právě design dortů je můj největší koníček. Miluji vše, co si vůbec dokážete kolem svatebního dortu představit. Shrnu to do nápadu, přípravy, realizace, výsledku a předávání.
Na většině svateb je svatební dort něčím zcela mimořádným a všichni hosté očekávají něco krásného a chuťově výborného. Proto výběr dortu není dobré podcenit. To, že nejste zrovna milovníkem sladkého, by nemělo mít vliv na výběr. Věřte, že 99 procent hostů se na dort těší. Někteří možná jen tak málo ochutnají, ale jiní si budou chtít i přidat. A proto i dortu je potřeba věnovat nějaký ten čas.
Většina nevěst sedne k internetu a začne vyhledávat. V prvním okamžiku výběru se neřeší chuť, ale právě design. Vybírá se podle barvy, počtu hostů, druhu květin, ozdob a dalších priorit nevěsty a ženicha. Celosvětový trend dortů se objevuje i u nás v Čechách, a tak je z čeho vybírat.
Záleží tedy nejen na vkusu, ale především na tom, kolik chcete do dortu investovat. Můžete mít dort za pár korun, ale také za dvacet a více tisíc. Někteří cukráři vám spočítají cenu podle počtu svatebčanů, jiní dle váhy dortu, tedy podle váhy na jednotlivý kousek dortu. Nevím, zda je tento výpočet úplně dostačující. Zatím jsem si nikdy nevšimla, že by ten, kdo krájí dort, dokázal vytvořit váhově stejné dílky. Většinou se krájí od oka. Dokonce se stává, že někdo z hostů požádá, že by chtěl menší kousek. Proto bych se touto variantou výpočtu vůbec neřídila. Musíte počítat i s tím, že by měl dort spíše zbýt, než že by se na někoho nedostalo.
Velká řada cukrářek a cukráren má své vzorové ceníky. Získáte tak představu, kolik může stát například třípatrový dort s ovocem nebo s ozdobou z čokolády. Vyberete si typ podle vzoru a cukrárna vyrobí dort zcela totožný předloze. Kreativní cukrářky však o duplicitní dorty nestojí. Rády vyrábějí stále něco nového.
Cena se pak odvíjí podle pater, náplní a především ozdob na samotném dortu. Design je dnes to, co je na dortu nejdražší. A právě i podle něj se pozná honosnost dortu. Proto až tak neřešte váhu. Ta může být od kvality zavádějící. Když totiž dáte do dortu těžší, ale levnější ingredience, můžete i často přeplatit a na výběru prodělat. Jinak váží a stojí cukrová květina a jinak nějaká kupovaná. Dort ozdobený živými květy by proto měl být podstatně levnější než u květin ze sladké hmoty. Výroba takové květiny, kterou mnohdy jen zblízka rozeznáte od živé, může trvat někdy i víc než hodinu. Proto je cena nesrovnatelná.
Já osobně jsem ještě nikdy neupekla dvakrát stejný dort. Každý dort je pro mě výzva, a tak se snažím pokaždé něco změnit. Nejraději mám, a většinou tomu tak je, když se nemusím držet žádné předlohy a je to pouze jen a jen na mě. To mě určitě baví nejvíc. Sladkosti jsou pro mě něčím, čím mohu lidi kolem sebe obdarovávat. Nemusím tak běhat po obchodech a vymýšlet dárky. Sladkostí většinou obohatím každou oslavu anebo jen tak podpořím dobrou náladu obdarovávaného.
Napsat komentář