Měkká ovocem provoněná sladkost z východu.
Co si je potřeba připravit? Tak jako první ovoce. Když při velké sklizni nebudete vědět, co s ním, mám pro vás inspiraci. Borůvky, jahody, maliny, ostružiny, ale i rybíz, angrešt si můžete připravit předem. Buď samostatně, nebo různě zkombinované, ale vždy napůl s jablky, rozvařte. Nechte vychladnout a pak propasírujte přes síto. Vznikne vám jemná kaše. Následně pokračujte dle receptu níže. Zbylou část můžete zamrazit. Tím si do budoucna ulehčíte čas i práci.
Ingredients
Ovocné pyré
- 1 kg ovoce jahody, ostružiny, borůvky, nebo maliny
Ovocná pěna
- 250 g ovocného pyré
- 150 g cukru krystal
- 50 g glukózy
- 2 ks bílků
- 1/2 ks šťávy z citronu
Cukrový rozvar – sirup s agarem
- 150 g vody
- 350 g cukru krystal
- 12 g agaru
- 12 g práškové želatiny
Na dokončení
- 3 lžíce cukru moučka
Instructions
Ovocné pyré
- Ovoce vždy rozvařte. Nechte vychladnout a pak propasírujte přes síto.
- Vznikne vám jemná kaše. Odvažte 250 g a zbylou část můžete zamrazit do budoucna. Proto já většinou uvařím více ovoce a pak si zbylé pyré rozdělím zvlášť do malých kelímků. Zamrazím a používám dle potřeby.
Ovocná pěna
- Všechny ingredience dejte do robotu a mixujte do bohaté pěny.
Cukrový rozvar
- Mezitím si svařte cukrový rozvar (3) až do 110°C. Svařený rozvar nechte vychladnout na 85 °C.
- Postupně přilévejte k našlehané ovocné pěně. Šlehejte až do úplného zhoustnutí. Pěna nesmí
padat ze lžíce.
Práce s pěnou
- Následně naplňte pěnu do sáčku s ozdobnou trubičkou. Připravte si pečicí papír, který jemně pocukrujte. Na něj tvarujte dle fantazie.
- Nechejte usušit jen tak při pokojové teplotě přes noc. Záleží na vlhkosti vzduchu v místnosti. Někdy může sušení trvat i 3 a více dnů.
- Poté odloupněte z papíru, spojte dvě části k sobě a obalte v moučkovém cukru. Konzumovat můžete hned, nebo zanechat při pokojové teplotě několik dní.
Napsat komentář