Tento příspěvek je z doby mých začátků, z doby kdy jsem měla úplně jinou troubu, než mám teď. Takže připravuji nový, kde už ty malé mršky vypadají trochu tak jak mají….
Makronky jsou jednou z mála sladkostí, která mě opravdu potrápila. Podstatné je to, že jsem se nevzdala a stále trénovala. Je potřeba vychytat teplotu pečení vaší trouby, vlhkost vzduchu v kuchyni a jiné. Například bílky by neměly být čerstvé a přímo z lednice. Takže jestli nebude výsledek napoprvé hvězdný, nevzdávejte se.
Pomůcky: Barvy (gelové) dle výběru. Silikonové podložky. Horkovzdušná trouba, kterou je potřeba vyzkoušet na prvních 10 makronkách.
Ingredients
1.část
- 150 g proseté mandlové mouky
- 150 g prosetého moučkového cukru
- 55 g bílků pokojové teploty (Bílky vyklepněte minimálně týden před pečením. Nechte přikryté potravinovou folií. Tu propíchněte špendlíkem. Takto nechte v lednici.)
2.část
- 37 g vody
- 155 g cukru krystal
3.část
- 55 g bílků (Bílky vyklepnuté minimálně týden před pečením. Nechte přikryté potravinovou folií. Tu propíchněte špendlíkem. Takto nechte v lednici.)
Krém
- 300 ml mléka
- 1 sáček vanilkový pudinkový prášek
- 200 g másla
- 150 g cukru moučka
K dochucení krému
- Slaný karamel, rozvařené a propasírované ovoce, čokoláda, nebo pistáciová pasta dle chuti
Instructions
Těsto na makronkové skořápky
- 1. část – cukr a mandlovou mouku je třeba prosít a následně ručním mixérem lehce provzdušnit a načechrat. Pak měchačkou přidejte bílky a zapracujte. Dejte stranou.
- 2. část – cukr s vodou svařte na 118 °C. Mezitím si ušlehejte bílky z 3. části. Pozor, nepřešlehat! Šlehat jen do bíla, ale ne do tuha. Jakmile bude cukr s vodou na teplotě 118 °C, opatrně a pomalu jej přidávejte do stále šlehaných bílků. Ty šlehejte až do tuhých špiček.
- Poté vychladlé a vyšlehané bílky opatrně a postupně vmíchávejte do 1.části.
- Přidejte barvu.
- Naplňte do potravinářských sáčků, u kterých ustřihnete špičku tak 3-4 mm.
- Stříkejte na silikonovou formu. Makronky nechte na formě sušit při pokojové teplotě. Při dotknutí nesmějí lepit. Někdy je potřeba nechat před pečením i přes půl hodiny.
- Troubu si rozehřejte na 125 °C. Dříve do trouby nedávejte. Následně pečte 30 i více minut. Z formy sundejte až po vychladnutí.
Krém
- Z mléka a pudinkového prášku uvařte pudink, který následně přikryjte potravinovou folií a nechte vychladnout. Do uvařeného vychladlého pudinku zašlehejte máslo spojené s cukrem. Tento krém můžete dochutit karamelem, ovocem nebo čokoládou.
- Po vychladnutí do pudinku zašlehejte máslo utřené s cukrem. Tento krém můžete dochutit karamelem, ovocem, čokoládou, pistáciovou pastou nebo dle chuti.
- Krém nanášejte na rub skořápky a druhou skořápkou přiklopte. Skladujte v dobře uzavřených nádobách v lednici.
Notes
Recept na slaný karamel, kterým je možné ochutit krém naleznete zde.
Napsat komentář