ze středních Čech… Tak nějak bych doplnila název koláče. Po pravdě jsem se chytla na výzvu České televize z pořadu Peče celá země. A to bych nebyla já, abych si recept neupravila. Pekla jsem ho celkem čtyřikrát a až na poslední pokus jsem doladila. Takže, když budete chtít, zkuste jak ten na webu České televize, ale i ten můj.
Ingredients
Pomůcky
- Kónický váleček (malý rozměrově)/nebo hladítko na dorty, běžný váleček, pečící papír, mašlovačka
Kvásek
- 12 g droždí
- 80 g mléka pokojové teploty/vlažné
- 1 kávová lžička hladké mouky
- 1 špetka cukru krystal
Kynuté těsto
- 1 ks žloutek
- 25 g cukr krupice
- 20 g másla pokojové teploty
- citronová kůra z 1/4 citronu
- 150 g hladké mouky
Tvarohová náplň
- 200 g měkkého tvarohu
- 1 ks žloutek
- 20 g cukru krupice
- 10 g vanilkového cukru
- 4 g vanilkového pudinku (můžete vynechat)
- 8 kapek citronu
Maková náplň
- 130 g mletého máku
- 100 g mléka
- 10 g cukru krupice
- 25 g medu
Povidlová náplň
- 150 g švestkových povidel
- 1 – 2 lžíce rumu
- špetka skořice
Na dozdobení
- 2 lžíce mandle krájené
K potření koláče před pečením
- 1 ks rozšlehané vajíčko
Na dokončení po upečení
- 50 g másla
- 2 lžíce rumu
- 6 g vanilkového cukru
Posyp
- 1 lžíce moučkového cukru
Instructions
Kynuté těsto
- Všechny suroviny na kvásek dejte do menší misky a zamíchejte.
- Nechte vykvasit.
- Ostatní suroviny zapracujte v pořadí výše. Nakonec přidejte kvásek.
- Těsto nechte kynout i více než hodinu. Záleží na teplotě v místnosti.
- Mezi kynutím si připravte všechny náplně, nasekejte mandle a připravte ingredience na dokončení.
Tvarohová náplň
- Všechny suroviny pečlivě smíchejte do hladké hmoty.
- Hmotu naplňte do cukrářského sáčku se zdobící kovovou špičkou a uložte do lednice.
Maková náplň
- Všechny ingredience vařte za stálého míchání do zhoustnutí.
- Následně nechte při pokojové teplotě vychladnout. Poté naplňte do cukrářského sáčku s kovovou špičkou.
Povidlová náplň
- Švestková povidla ochuťte rumem a skořicí. Naplňte do cukrářského sáčku.
Na dokončení po upečení
- Máslo rozpusťte. Přidejte rum a vanilkový cukr.
Vytvoření koláče a ozdobení merhováním
- Po vykynutí těsto ještě zpracujte rukou na vále. Válečkem vytvořte kruh o průměru 28 – 30 cm.
- Nechte opět kynout alespoň 15 minut.
- Hladítkem nebo kónickým válečkem vyhlaďte koláč tak, aby vznikl malinko vyvýšený okraj.
- Poté vyvýšený okraj potřete rozšlehaným vejcem.
- Prostředek těsta merhujte dle fantazie do pruhů. Vždy je potřeba střídat tvaroh, povidla, tvaroh, mák. Opakujte ve vzorech.
- Na tvaroh vždy pokládejte rozinky, nebo brusinky.Ty můžete půlit, nebo čtvrtit.
- Mandle zdobte jen na povidla. Mák zůstává bez zdobení.
- Po merhování, nechte koláč ještě kynout 15 minut.
Pečení
- Troubu rozehřejte na 165°C a před pečením ještě jednou okraj koláče potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte přibližně 10 – 13 minut na 165°C. Upečení zjistíte, když okraj koláče stlačíte prstem. Koláč by měl pérovat. Okraj by měl být hnědý, ale ne spálený. Tvarohové merhování by mělo být světlé.
Dokončení
- Ihned po vyndání koláče z trouby jej potřete teplým máslem s rumem a cukrem. Nechte zapustit do koláče.
- Po vychladnutí jemně pocukrujte moučkovým cukrem.
Notes
Chodský koláč můžete merhovat dvěma způsoby.
- koláč potřete tvarohovou náplní a obrazce vytváří jen mák a povidla
- všemi náplněmi vytváříte obrazce
Napsat komentář