Ani já jsem neodolala cukrářské výzvě vyhlášené pořadem Peče celá země a tím jsem využila i zveřejněný recept. Po upečení jsem jej trochu upravila. V případě, že si budete chtít vyrobit celou šachovnici, stačí vám plát těsta. Ten pokryjete čtverečky bílé a černě obarvené potahové hmoty. Nebo využijte na pláty recept z pořadu.
Equipment
- Cukrářské sáčky velikosti S/M
- Hladká kovová špička
- Ozdobná kovová špička
- Pečící papír
- Kovová špička na tvoření krémových špiček (střední velikost)
- Mikrovlnná trouba k rozehřívání čokolády
Ingredients
Piškoty
- 2 ks žloutky
- 25 g cukru krystal
- 15 g vody
- 5 g vanilkový pudinkový prášek
- 45 g hladké mouky
- 2 ks ušlehané bílky
- 1 hrst bílé čokolády na potření upečených piškotů
Krém z tmavé čokolády
- 180 g vody
- 70 g cukru krupice
- 45 g sojové mouky
- 45 g kakaa
- 3 g mořské soli
- 270 g čokolády 70%
- 270 g másla
Krém ze světlé čokolády
- 180 g vody
- 70 g cukru krupice
- 70 g sojové mouky
- 45 g sušeného mléka
- 60 g olivového oleje
- 3 g mořské maldonské soli
- 1/4 ks vanilky
- 270 g bílé čokolády minimálně 35%
- 210 g másla
Koňaková náplň
- 250 ml vaječného hustého koňaku Vlastní výroba: 1 žloutek, 1/2 sladkého kondenzovaného mléka, rum dle chuti – rozmixovat
- 1/4 ks vanilky
Tmavá poleva
- 250 g hořké čokolády
- 20 g kakaového másla
Světlá poleva
- 250 g bílé čokolády
- 20 g kakaového másla
Dokončení a dozdobení
- 8 g maldonské soli na světlé špičky
- 8 g drcených kakaových bobů na tmavé špičky
Instructions
Piškoty
- Nejprve si připravte pečící papír, na který si vyznačte kruhy o průměru 3,5 cm asi tak 1,5 cm od sebe. Papír otočte nákresem na plech.
- Bílky vyšlehejte do husté pěny.
- Žloutky s vodou a pudinkem vyšlehejte do světle žluté pěny.
- Do této světlé pěny zapracujte 1/4 ušlehaných bílků a následně i postupně mouku.
- Následně jemně zapracujte zbývající ušlehané bílky.
- Těsto naplňte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a na připravený papír vytvářejte kolečka podobné makronkám.
- Pečte pár minut v předehřáté troubě na 175°C do zlatavé barvy.
- Nakonec nechte vychladnout.
- Čokoládu rozehřejte na mírný stupeň v mikrovlnce.
- Následně s ní potřete prostřední část vychladlých piškotů. Kraje piškotů nechte bez potření.
- Takto připravené piškoty si připravte na tác k tvoření špiček.
Krém z tmavé čokolády
- Máslo vyndejte z lednice, nakrájejte na kostičky. Nechte takto při pokojové teplotě.
- Vodu, cukr, sojovou mouku, kakao a sůl promíchejte. Následně nechte minutu povařit.
- Poté přidejte čokoládu, kterou za stálého míchání nechte rozpustit.
- Přikryjte fólií a nechte vychladit v lednici.
- Po vychladnutí vyšlehejte a postupně zašlehávejte máslo v pevný krém. S tím se nejlépe pracuje, když je čerstvě vyšlehaný.
- Proto naplňte do cukrářského sáčku s tubičkou na likérové špičky vždy jen část krému. To, aby se vám v ruce nerozehříval.
- Vytvářejte na piškoty špičky (pomocí nože) tak 6 – 7 cm vysoké. Postupně jak je tvoříte, dávejte do lednice chladit.
Krém ze světlé čokolády
- Vodu, cukr, sojovou mouku, sušené mléko, olej, sůl promíchejte. Následně nechte minutu povařit.
- Poté přidejte čokoládu, kterou za stálého míchání nechte rozpustit.
- Přikryjte fólií a nechte vychladit v lednici.
- Po vychladnutí vyšlehejte a postupně zašlehávejte máslo v pevný krém. S tím se nejlépe pracuje, když je čerstvě vyšlehaný.
- Proto naplňte do cukrářského sáčku s tubičkou na likérové špičky vždy jen část krému. To, aby se vám v ruce nerozehříval.
- Vytvářejte na piškoty špičky (pomocí nože) tak 6 – 7 cm vysoké. Postupně jak je tvoříte, dávejte do lednice chladit.
Naplnění a uzavření špiček
- Po vychladnutí špiček je naplňte do 3/4 koňakovou náplní.
- Zbývající krémy obou chutí naplňte do cukrářských sáčků s ozdobnou špičkou.
- Jakmile uzavřete likérovou špičku ozdobně krémem, dávejte opět chladit.
Polevy
- Než se vám špičky důkladně vychladí, rozehřejte si postupně čokolády s kakaovým máslem,
- Rozehřívejte na nejnižší stupeň a vždy po minutě promíchávejte dokud nebude poleva řídká.
- Polevu přelijte do užší sklenice nebo hrnku.
- Špičky rovnou vyndané z lednice namáčejte v polevě. Nechte okapat, případně ozdobte kakaovými boby, nebo solí a následně dejte opět ztuhnout do lednice.
petra says
Ahoj kolik je cca z jedné zavky kusu dekuji
Marzicake says
Dobrý den, přibližně to, co je na fotce. Domnívám se, že tak 4 jsem ještě pokazila…