Domnívám se, že se nenajde člověk, který by občas nezahřešil, co se týká sladkostí. Musím přiznat, že i já mívám někdy pocit, že něco malého, nebo nějakou tu sladkou tečku po obědě vyhledávám. Blog Marzicake je sice celý sladký, ale kdo jej sledujete, víte, že v receptech se snažím cukru používat méně a často využívám čerstvé ovoce. Kdo máte mou novou knihu Sladká inspirace – O Kapku lepší sladkosti Marzicake, tak jste se mohli hned na začátku dočíst, že sladkosti vnímám něco jako zcela mimořádného. Přestože je blog i kniha pouze o sladkém, není motivací k jeho každodenní konzumaci. Sladkost by měla být slavnost. A přesně tak i já ke sladkostem přistupuji. Proto je kniha členěna na části, podle nejvýznamnějších slavnostních událostí v roce.
Chutě na sladké v průběhu všedních dnů bychom měli zahánět nejen dostatkem pitného režimu (čisté vody), čerstvým a sušeným ovocem, nebo ořechy a různými semínky. Není moc lidí kolem mě, kteří by se mi mohli rovnat v konzumaci mrazem sušeného ovoce, semínek a ořechů. Vždycky tomu ale tak nebylo. Stravování jsem začala měnit až s příchodem různých zdravotních problémů. Dnes si denně pochutnávám na sušených plodech Goji, jahodách, brusinkách a různých semínkách. Moc ráda je přidávám do výroby koktejlů i sladkostí. Jeden ze zajímavých receptů na blogu je například nepečený cheesecake s brusnicemi a malinami a nebo různé smoothie.
Na zvýšenou konzumaci těchto “zdravých chuťovek” začali reagovat nejen běžné obchody potravin, ale i lékárny. Já velmi často doplňuji zásoby v BENU LÉKÁRNĚ. Vyhovuje mi, že na jednom místě mohu sehnat navíc i různé bylinné čaje, bylinky, kaše, müsli, ale také různé bio potraviny jako je například lisovaná šťáva z kustovnice čínské. Tu opravdu miluji. To by cukrář nevěřil, kolik surovin a různých ingrediencí najde pro své tvoření v lékárně.
Kniha Sladká inspirace – O Kapku lepší sladkosti Marzicake je ale nejen pro slavnostní příležitosti a tudíž není běžnou cukrářskou knihou plnou receptů, ale je i charitativní projekt.
Již nějakou dobu spolupracuji s nadací Kapka naděje, založenou Vendulou Pizingerovou. Po návštěvě dětského onkologického oddělení v Motole, se mi úplně změnil úhel pohledu na všechno. V té době jsem ještě netušila, že i já získám vlastní zkušenost a budu onkologickou pacientkou. Člověk se najednou zastaví a cítí bezmoc svou i těch rodičů, kteří tam žijí se svými dětmi. Obdivuji je a klaním se nejen jim, ale i personálu a všem, kteří dětským onkologickým pacientům a jejich rodinám pomáhají. Nejde nic víc k tomuto psát.
A právě proto, že bych i nadále ráda s nadací spolupracovala, rozhodla jsem se, že i má kniha bude pomáhat. Z tohoto důvodu jsem vydala knihu sama, abych tak mohla výtěžek z knihy věnovat nadaci Kapka naděje.
S knihou Sladká inspirace budou i vaše sladkosti O Kapku lepší s Marzicake a současně můžete pomáhat a poskytnout naději někomu, kdo ji ztrácí za okny nemocnic.
Napsat komentář