Přesto, že poslední dobou kolem sebe neustále slyšíme, jak je pro náš organismus cukr škodlivý, ukazuje se a to možná i díky televiznímu cukrářskému pořadu, že opravdu snad peče celá země a cukr až tak nikdo neřeší. Nemusí jít ale jen o pečení sladkostí, ale také o různé druhy pečiva a slaných dobrot. Ženy i muži všech věkových kategorií. Všední den, nebo víkend? Je to jedno. Sociální sítě jsou snad možná více, než kdy jindy, zahlcené různými fotografiemi a videi z domácího pečení. Každá druhá žena prezentuje, že by si ráda otevřela cukrárnu, pekárnu, nebo kavárnu. A přesně to hraje do karet tvůrcům různých pořadů ohledně vaření a pečení. Proto nikoho nepřekvapilo, naopak všichni se zájmem vítají, že druhý díl pekařské televizní soutěže, se začíná připravovat.
Přibližně před třemi týdny jsem začala od některých z vás, dostávat přes zprávy různé otázky týkající se cukrařiny, jako například:
- Co je pekařský a co cukrářský výrobek?
- Je kobliha pekařský výrobek?
- Myslíte, že se budu na castingu pořadu Peče celá země chytat s vánočkou, když je léto?
- Co, když to za mě upeče mamka? Jde mi jen o to, jít do té soutěže… Nebo, nechcete to za mě upéct vy?
- Mohla bych na casting použít recept z vaší knihy? A další…
I když už jsem pomalu měsíc v lázních, snažila jsem se všem odpovědět a poradit. Těší mě, že hledáte radu u někoho, kdo není cukrář, ale stejný laik, jako vy. Jen už jsem možná urazila o něco delší cestu. Až na pár kurzů, jsem samouk. Cukrářská rekvalifikace, kterou jsem absolvovala možná i ze zvědavosti, mi nepřinesla vůbec nic. Vlastně ano. Jen papír a možná i pochopení, proč někteří studenti po vyučení v tomto oboru nezůstávají. Jediné kurzy, které mě posunuly opravdu vpřed, byly ty na cukrové květiny. Všechno, co vidíte na Instagramu, blogu a nebo v mé knize, je pouze dlouholetá – možná i celoživotní cesta. Je za tím vidět jen má práce a cukrářský vývoj – práce na sobě. Cítím velkou pokoru před špičkovými cukráři celého světa, protože jsem stále na začátku a oni mě velmi inspirují. Takže i vy se nechte inspirovat a pracujte na sobě.
Nepřistupujte k takové soutěži, jako k něčemu, čím se proslavit. Média sice člověka posunou rychle. Získá se desítky tisíc sledujících na sociálních sítí, popularita a tím i různé příležitosti. Možná si pak otevřete cukrárnu, nebo budete nabízet kurzy, dělat rozhovory, točit videa…ale vaše cesta vývoje vám bude chybět. Ne každý je na to připraven. Krásně o tom píše Jan Vojáček ve své knize Umění být zdráv. Moderní technologie a sociální sítě mají negativní vliv na naší sociální inteligenci a odvádí nás od života v přítomnosti. Takže nepotřebujte lajky a nechtějte být celebritou za každou cenu, ale někým, kdo peče, protože ho to teď momentálně těší. A proto vy, co na sociálních sítí fotíte zatím jen sebe nebo svou rodinu na různých místech, ze všech světových stran a fotografie pečení tam nějak chybí, doporučuji zvážit účast. Ne každý je na každodenní cukrařinu připraven. Ač to tak nevypadá, ten obor je krásný, ale také hodně náročný.
Myslím, že vy, kteří jste mě kontaktovali a dle fotek z Instagramu je vidět, že začínáte a baví vás to, máte všichni šanci. To jsou dvě základní podmínky. Tahle soutěž je dle mého dost jiná, než soutěž MasterChef Česko. Tam už musíte být, co se týká vaření, opravdu dobří a mít znalosti ohledně surovin. Tam se úplný začátečník – laik nedostane. Proto určitě na casting upečte sami a je jedno z jaké knihy. Když se někdo z vás dostanete díky receptu z mé knihy do výběru pro televizní pekařskou šou, budu moc ráda. Bude to pro mě odměna, že ten můj koníček dělám dobře.
Přeji vám všem, aby jste stejně jako já byli při pečení ve flow. Protože pak žijete přítomností a bude vás cukrářský koníček uspokojovat. To nemá nic společného s médii, ale to je jen o vás. Postupně pak budete chtít, aby celý život byl jedno velké FLOW. Na tom si ale musíme každý z nás pracovat. Tak ať se nám to všem daří. Nezapomeňte, ale že sladkost, by měla být slavnost.
A jako úvodní fotku jsem vybrala kremrole. Tento nápad z minulého ročníku soutěže považuji za hvězdný.
Napsat komentář