Pár jednoduchých pravidel
Dobrá příprava = skvělý výsledek. Tím se snažím řídit již několik let. Ale věřte, že i já to mám podobné jako ostatní. Ovlivňuje mě nejen mé momentální rozpoložení, zdravotní stav a nebo jak moc jsem pracovně vyčerpaná. Někdy je energie, nápadů a samotné chutě do pečení více a jindy méně. I tak se snažím vánoční pečení nepodcenit a příprava začíná už někdy s končícím létem. A tak se už roky držím pár pravidel.
- Inspirace – tu hledejte celý rok. Mnohdy jen něco letmo zahlédnete na internetu, v obchodě, nebo jinde. Až budete mít čas, k nápadu se vraťte. Nikdy ale do úplného detailu nekopírujte nápad někoho jiného. Vždy do získaných inspirací vnášejte něco svého osobitého.
- Plán – včasné nakoupení surovin je základ. Rozvrhněte si kolik a co všechno chcete péct. Jaké tvary a chutě, barvy a styly chcete určitý rok realizovat. Vše přizpůsobujte i tomu, pro koho sladkosti tvoříte.
- Čas – je zásadní a opravdu velmi důležitý bod ve spojení s plánováním. Říká se, že bývá často nepřítelem. Proč? Většina lidí stále řeší to, že nestíhají. Proto si, vše s ohledem na množství sladkostí časově rozvrhněte tak, aby jste si vánoční pečení užívali a nebylo pro vás stresem.
- Pomůcky – těch není nikdy dost. Můžete mít 3 veliké krabice vánočních vykrajovátek, jako mám já, ale přesto je dobré vracet se k těm tradičním tvarům, které měly následně jako jedlé dárky úspěch. Obdarovaní se totiž těší nejen na něco nového, ale také na tradiční sladkosti. Pomůcky pořizujte promyšleně, protože na jedlé dárky nemusíte mít zpočátku pomůcek celý byt. Když jsem začínala s pečením perníčků vykrajovala jsem je dle doma namalovaných, vystříhaných papírových šablon. Tam patří i fotografie u tohoto příspěvku – sova.
- Hygiena – je dle mého hlavní a nejdůležitější pravidlo při jakémkoliv pečení. Týká se to vlastní hygieny – čisté ruce, nenalakované nehty, upnuté vlasy, čisté oblečení. Dále bych zdůraznila celkovou čistotu v kuchyni. Už jsem o tom psala v jednom z mých předcházejících příspěvků – před pečením vždy vygruntuji.
- Soustředěnost – v průběhu zadělávání těst, ale i při pečení nedělejte deset dalších činností. Vánoční pečení vyžaduje soustředění. Vynecháte-li totiž díky nepozornosti jednu z ingrediencí, nebo nevyndáte-li cukroví z trouby včas, nemusí být výsledek takový jaký je potřeba.
- Příprava těsta – minimálně den předem. Bude-li těsto vychlazené a ingredience malinko rozležené, bude se s ním lépe pracovat.
- Chladnější místnost – je potřeba připravit ještě před pečením. Mělo by se jednat o čistý a chladnější prostor, kde budete vánoční cukroví skladovat po celou dobu před pečením, ale i v době vánočních svátků.
Vánoční pečení je pro mě chvíle, kdy jsem ve flow a neuvěřitelně díky tomu relaxuji. Je to určitě také tím, že cukrařina je jen koníčkem. A tak si to užívám a moc se těším na chvíle, kdy své jedlé dárky rozdávám mezi mé nejbližší, kamarády, kolegy z kanceláře, ale i ty, se kterými se o svátcích setkám. Vánoce jsou o rozdávání radosti.
Napsat komentář