Před pár dny jsem opět otevřela sešit mojí babičky a s údivem zjistila, kolik receptů na bábovky se v něm nachází. Kde a nebo od koho babička recepty získávala, opravdu nevím, ale její ručně psané záznamy, jsou pro mě poklady. U tohoto receptu měla napsáno ” bábovka pro bohaté”. Trochu mě to rozesmálo, ale i přivedlo k zamyšlení. Smetana, kakao, nebo čokoláda a máslo, jsou suroviny, ke kterým máme dnes zcela jiný postoj, než tomu bylo v minulosti. A zamíchat je všechny do jedné bábovky, nebylo pro mou babičku asi až tak normální. Dříve se více šetřilo a tak si ani nevzpomínám, že by tuhle bábovku někdy babička pekla. Dnes bych asi s tímto jejím názvem moc neprorazila, ale vyzkoušet jí, mě opravdu lákalo. Přesto, že to pro mě dnes byla tak trochu “sázka do loterie”. Upozorňuji, že se jedná o bábovku především pro milovníky čokolády.
Equipment
- Forma na bábovku
Ingredients
Těsto
- 6 ks žloutků
- 170 g másla
- 300 g cukru
- 1 sáček vanilinového cukru
- 200 ml smetany 33%
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžíce kousky hořké čokolády ( nebo dle chuti, já dala 1 ) 70% Callebaut
- 340 g polohrubé mouky
- 1 + 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 6 ks ušlehaných bílků
Na dokončení
- ovoce dle chuti může být i mražené
Instructions
Těsto
- Všechny ingredience zapracovávejte tak, jak jsou sepsány v receptu.
- Nejprve utřete žloutky, cukr a tuk a následně přidejte smetanu, kakao a nožem nasekanou čokoládu.
- Poté zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec vmíchejte ušlehané bílky.
- Formu vypláchněte vodou a naplňte těstem. Uhlaďte.
Pečení a dokončení
- Troubu rozehřejte na 165°C a pečte přibližně 45 minut dle vaší trouby. Upečení zkuste vpichem špejle. Bude-li suchá, máte upečeno.
- Bábovku vyklopte z formy a nechte dobře vychladnout.
- Ozdobte ovocem dle vaší chuti a fantazie
Napsat komentář