V poslední době jsem si oblíbila sušený kvásek. A tak zkouším různé varianty chlebů a ty, co jsou doma nejúspěšnější, budu přidávat na blog. Musím přiznat, že často se k těm nejlepším chutím dostanu úplnou náhodou a experimentováním…
Equipment
- Žiletka a ozdobení a pečící papír.
Ingredients
- 30 g špaldová mouka
- 50 g žitná mouka
- 120 g pšeničná chlebová mouka
- 300 g pšeničná hladká mouka
- 15 g sušeného kvásku
- 7 g sušeného droždí
- 1 lžička cukru krystal
- 2 lžičky soli
- 1 hrst domácích škvarků
- 400 ml vody
- 1 lžička drceného kmínu
Instructions
Těsto
- Do mísy od robotu navažte všechny mouky a zamíchejte do nich kvásek a droždí.
- Dále přidejte cukr, sůl, drcený kmín a vodu.
- Zpracovávejte v robotu na střední rychlost minimálně 8 minut.
- Nakonec přidejte škvarky a zpracujte alespoň 4 minuty.
- Těsto malinko pomoučněte a nechte přikryté utěrkou kynout dle pokojové teploty 45 – 60 minut.
- Po vykynutí jemně zpracujte na podložce a uhlaďte do tvaru vejce, nebo který potřebujete.
Dokončení a pečení
- Po uhlazení chleba malinko pomoučněte a položte na plech s pečícím papírem. Obyčejnou žiletkou ozdobte dle předlohy nebo vaší fantazie a kolem dokola malinko nařízněte. To, aby se chléb při pečení pěkně zvednut.
- Troubu rozehřejte na 220°C a na dno trouby vložte kastrůlek nebo plech s vodou.
- Na 220°C pečte tak 5 minut a následně snižte na 190°C. Pečte dle trouby přibližně 50 minut.
Napsat komentář