V průběhu života se jak mě, tak i manželovi mění chutě. Často se ale vracíme k těm nejobyčejnějším, které si pamatujeme ještě z doby, kdy nám pekly dorty naše babičky. A tak ty jejich recepty používám poměrně často a snažím se je něčím malinko vylepšit. Letošní dort k manželovým narozeninám obsahoval jen to, co má opravdu rád. Vanilkový korpus, lehký krém, maliny, ořechy a malinko alkoholu. Ten přece k oslavám patří. Tak proč ne…
Equipment
- Forma na dort o průměru 16 cm a výška formy 12 cm, pečící papír.
- Robot, špejle.
Ingredients
Těsto na dort
- 210 g rozšlehaných vajec
- 120 g cukru krystal
- 1 sáček vanilinového cukru
- 1/2 ks citrónové kůry a pár kapek šťávy z citronu
- 25 g horké vody
- 30 g slunečnicového oleje
- 160 g hladké mouky
- 15 g polohrubé mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
Krém
- 250 g smetany 40%
- 250 g Mascarpone
- 125 g Philadelphia sýr
- 90 g cukru moučka
- 1 sáček vanilínového cukru
- 10 g šťávy z limetky
- 15 g bílého rumu
Rozvar k potření korpusu
- 25 g vody
- 25 g cukru krystal
- 20 g šťávy z limetky
- 15 g bílého rumu
Na dokončení
- čerstvé maliny mohou být i z poloviny mražené
- pekanové ořechy
- lístky máty
Instructions
Dortový korpus
- Vejce s cukry šlehejte v robotu minimálně 6 minut do světlé barvy.
- Přidejte kůru a šťávu z citrónu.
- Poté zašlehejte vodu a olej.
- Nakonec přidejte mouku s práškem do pečiva a jen krátce zapracujte.
Pečení a příprava dortu k naplnění
- Na dno dortové formy vložte pečící papír.
- Těsto přelijte do formy a pečte v rozehřáté troubě na 165°C dle vaší trouby (minimálně 40 minut)
- Upečení zkuste vpichem špejle.
- Po upečení nechte korpus vychladnout.
- Po vychladnutí prokrojte dle potřeby alespoň 3x.
Rozvar
- Připravujte během pečení korpusu tak, že všechny ingredience dáte do kastrůlku a svaříte.
Krém
- Také připravujte během pečení nebo vychladnutí dortu.
- Smetanu vyšlehejte.
- Následně zašlehejte ostatní ingredience za sebou dle pořadí v receptu.
Naplnění dortu
- Pláty potřete rozvarem a následně krémem.
- Doplňte o mražené jahody a opakujte takto u všech plátů.
Dokončení a dozdobení
- Zbývajícím krémem potřete celý dort kolem do kola a také vrchní plát.
- Ozdobte dort pekanovými ořechy, malinami a mátou dle fantazie.
- Celý dort nechte minimálně 5 hodin vychladit, nejlépe do druhého dne.
Napsat komentář