Období května až září provoní náš byt většinou sladkosti, které jsou spojené s ovocem, které nám dozrává na zahradě. Proto vás budu zásobovat vším, co naše rodina opravdu miluje. Tentokrát to budou meruňky.
Equipment
- Forma na řezy a váleček na těsto mřížkový.
Ingredients
Těsto
- 130 g sójového mléka
- 12 g čerstvého droždí
- 50 g sádla pokojové teploty
- 1 lžička vanilinového cukru
- 1/4 ks citronová kůra
- 1 ks vejce pokojové teploty
- 1 špetka soli
- 2 lžíce rumu
- 90 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
Žmolenka
- 5 lžic moučkového cukru
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce sádla pokojové teploty
Na dokončení
- vypeckované, rozpůlené meruňky nakrájené na plátky
- 1 lžíce mandlí nasekané plátky
- 1 lžíce pistácií nasekané na plátky
- 1 ks rozšlehané vajíčko
- moučkový cukr na posyp
Instructions
Těsto
- Droždí zamíchejte do mléka a nechte zkvasit.
- Mezi tím utřete cukr, sádlo, citronová kůra, sůl.
- Přidejte vejce, rum, mléko a důkladně promíchejte.
- Nakonec zapracujte postupně mouku a nechte kynout alespoň 2 hodiny.
Pečení a dokončení
- Těsto rozdělte na dvě části. Jednu část nechte ještě kynout a pracujte jen s druhou.
- Odeberte z těsta1/8 a tu rozválejte na plát, který přejeďte válečkem na vytvoření mřížek. Zarovnejte a dejte stranou.
- Ze zbylého těsta vyválejte obdélník, který přendejte do formy.
- Potřete rozšlehaným vajíčkem.
- Na toto těsto naskládejte plátky meruněk a posypte žmolenkou, mandlemi a pistáciemi.
- Nakonec vytvořte mřížky, které také potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte v rozehřáté troubě na 165°C dle vaší trouby přibližně 40 minut.
- Opakujte i s druhou polovinou těsta.
- Chcete-li mít jen jeden řez, použijte poloviční množství ingrediencí.
- Po upečení nechte vychladnout a jemně pocukrujte.
Napsat komentář