Musím přiznat, že recept na mazanec každý rok vylepšuji. Nemám totiž ráda hutné těsto a tak každým rokem je nadýchanější víc a víc. Za recept na mech děkuji Julii s Top Cake studia. Je to super vychytávka a dekorace…
Ingredients
Těsto
- 300 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 110 g smetany 12%
- 25 g čerstvého droždí
- 80 g cukru krystal
- 10 g vanilkového cukru
- 1 kus vejce
- 1 kus žloutku
- 2 špetky soli
- 85 g másla pokojové teploty
- 2 hrsti brusinek dle chuti
- 2 lžíce rumu
- citronová kůra dle chuti
Na dokončení
- plátky mandlí
- 1 ks rozšlehané vejce
- 1 lžíce smetany
Mech
- 1 ks vejce
- 12 g cukru
- 30 g medu nebo glukózy
- 20 g hladké mouky
- 5 g prášku do pečiva
- příchuť nebo jedlá barva
Instructions
Mazanec
- Mouky, cukry promíchejte v míse a vytvořte důlek.
- Do něj nalijte rum, mléko a droždí.
- Nechte malinko vzejít.
- Poté přidejte všechny ostatní ingredience a těsto dobře vypracujte v robotu, minimálně 10 minut.
- Nechte kynout alespoň hodinu.
- Po vykynutí zpracujte na vále do hladkého tvaru a potřete rozšlehaným vejcem se smetanou.
- Nechte 10 minut na plechu s pečícím papírem. Následně opět potřete.
- Po třetím potření posypte nasekanými mandlemi.
- Pečte v rozehřáté troubě na 160°C dle velikosti 40 až 50 minut.
- Po upečení nechte vychladnout a jemně pocukrujte.
Mech
- Všechny ingredience smíchejte postupně dle receptu.
- Těsto přendejte do 3 plastových kelímku do 1/4.
- Vložte do mikrovlnné trouby na 700 – 800 na 50 sekund.
- Nechte vychladnout a poté potrhejte na kousky.
- Když těsto zbyde, můžete i zamrazit přímo s kelímkem.
Dominika says
Dobrý den, a když nemám mikrovlnou troubu, jak toho výsledku můžu docílit?
Děkuji
Marzicake says
Dobrý den, to opravdu nevím. Vždy jsem používala mikrovlnku.