Odpalované těsto dělám poměrně často a ráda, ale většinou nestíhám fotit. A protože labutě tvořím poprvé, dokumentace byla nutná. Recept jsem použila ze stránek ČT “Peče celá země” a tak jestli toužíte po změně, máte možnost. Přiznám se, že mě moc neoslovil krém a tak do budoucna zveřejním ten, co patří mezi mé oblíbené…
Equipment
- Cukrářské sáčky a ozdobná špička.
Ingredients
Odpalované těsto
- 125 ml plnotučného mléka
- 125 ml vody
- 100 g másla
- 220 g vajec ( přibližně 4 střední velikosti)
- 160 g hladké mouky prosáté
- 15 g cukru krupice
- 1 špetka soli
- 30 g černého kakaa na obarvení 3 černých labutí
Oříškový krém
- 500 ml plnotučného mléka
- 100 g 100% lísko-oříškové pasty
- 40 g másla
- 80 g vanilkového pudinku dle mého stačí 65 g
- 100 g cukru krupice
- 4 ks žloutků
- 400 g 40% smetany našlehané
Slaný karamel
- 100 g cukru krupice
- 65 g smetany 33%
- 40 g másla
- 1/2 lžičky soli
Na posyp
- moučkový cukr
Instructions
Odpalované těsto
- Vodu, mléko, sůl, cukr a máslo dáme do rendlíku a přivedeme k varu.
- Přisypeme prosátou mouku a promícháme dohladka. Těsto odpalujeme při nižší teplotě, dokud není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu, cca 2 až 3 minuty.
- Pak těsto přendáme do mísy a mícháme do mírného zchladnutí. Následně přidáme postupně, po částech, odvážená vejce, dobře zapracujeme.
- Černé kakao dáme do misky, přidáme malé množství vody a umícháme pastu. Touto směsí obarvíme malou část odpalovaného těsta (asi pětinu, na 2 až 3 labutě). V případě potřeby můžeme přidat černou gelovou barvu.
- Z obou těst (světlého i tmavého) nastříkáme řezanou špičkou na plechy vyložené pečicím papírem těla labutí. Hladkou špičkou s malým průměrem nebo jen sáčkem pak z obou těst nastříkáme na jiný plech „dvojky“, které budou tvořit krky labutí.
- Dáme péct do trouby vyhřáté na 220 °C (horní + spodní ohřev) na 5 minut, pak teplotu snížíme na 170 až 180 °C a pečeme dalších 25 až 35 minut (podle velikosti, menší „krky“ se budou péct kratší dobu). Kousky musí být na dotek pevné. Necháme vychladnout.
Oříškový krém
- Žloutky prošleháme s cukrem, přidáme pudinkový prášek a trochu mléka a dobře promícháme.
- Zbylé mléko a oříškovou pastu dáme do rendlíku a zahřejeme. Část horkého mléka nalijeme na žloutkovou směs, promícháme, vrátíme zpět do rendlíku a přivedeme k varu. Za stálého míchání na mírném ohni 2 až 3 minuty provaříme.
- Stáhneme z plotny a vmícháme máslo (možno i ručním šlehačem). Dáme do misky, zakryjeme fólií (přímo na krém) a dáme dostatečně vychladit do lednice.
- Až budeme chtít labutě plnit, vychlazený krém našleháme do hladké konzistence a stěrkou do něj opatrně vmícháme smetanu, kterou jsme si ušlehali zvlášť.
Slaný karamel
- Cukr pozvolna utavíme v rendlíku se silným dnem na karamel, přidáme máslo rozkrájené na malé kousky a rychle mícháme, až se směs spojí.
- Vlijeme horkou smetanu, přidáme sůl a za stálého míchání necháme krátce povařit. Přelijeme do misky a za občasného míchání necháme zchladnout do polotuhé konzistence.
Dokončení
- Těla labutí vodorovně prokrojíme. Do spodní části nastříkáme nebo lžičkou naneseme slanýkaramel a posypeme ho kousky pražených oříšků.
- Pomocí sáčku s řezanou špičkou nastříkáme oříškový krém. Do krému vpíchneme krk labutě. Horní část labutě rozkrojíme na dvě části (křídla), lehce pocukrujeme a položíme na krém.
Napsat komentář