Jako malá holka si pamatuji, že když má babička koupila v cukrárně nějaký zákusek, tak to byla špička, roláda, nebo laskonka. Musím přiznat, že já už bych si teď ani jeden v cukrárně nikdy nekoupila. Je to prostě jasný důkaz, že i toho co máte rádi se můžete přejíst. Roky jsem tyhle tři zákusky nejedla a když už jsem v minulosti cukrárnu navštívila, hodně dlouho jsem vybírala, abych si opravdu pochutnala. Většinou to vyhrál dezert s ovocem. Nedávno jsem ale zahlédla rolády špičkových cukrářů a hecla se, že tu nechuť k roládám porazím. Vyzkoušela jsem recept na kávovou a po ní začala vymýšlet nějaký ten receptík na smetanovou s ovocem. Výsledkem je vláčná, méně sladká ale lahodná smetanová roláda s jahodami a malinami.
Equipment
- 1 silikonová forma nebo plech s pečícím papírem
- 2 cukrářské sáčky ke zdobení
- ozdobná i hladká kovová špička
- ponorný mixér a šlehač
Ingredients
Těsto na roládu
- 66 g mléka
- 15 g másla
- 42 g bílé čokolády
- 55 g cukru
- 55 g hladké mouky
- 70-75 g žloutků
- 1 ks celé vejce
- 115 g ušlehaných bílků
Želatinová hmota
- 20 g vody
- 8 g práškové želatiny
Smetanový krém (vytvářím den předem)
- 110 g smetany (1) 40%
- 1/4 ks vanilkového lusku
- 30 g cukru krystal
- 15 g želatinové hmoty
- 25 g bílé čokolády
- 130 g smetany (2) 40%
- 100 g zakysané smetany 20%
- 60 g Mascarpone
Ovoce
- 8 ks větších jahod k naplnění
- 8-10 ks malin na ozdobu
Na náplň
- 2 lžíce jahodového nebo malinového džemu
Na dokončení
- 1 lžička moučkového cukru
Instructions
Piškotová roláda
- Mléko, máslo a cukr zahřejte na 50°C. Odstavte.
- Přidejte bílou čokoládu a míchejte dokud se nerozpustí.
- Zapracujte mouku a poté žloutky a vejce.
- Nakonec přidejte ušlehané bílky.
- Troubu rozehřejte na 165°C .
- Těsto přendejte na plech s pečícím papírem, nebo na silikonový plech.
- Pečte do světlého zhnědnutí přibližně 10 až 12 minut.
- Po upečení přikryjte pečícím papírem a nechte vychladnout.
- Poté nechte vychladnout v lednici minimálně 4 hodiny.
Krém
- Většinou vyrábím den předem.
- Želatinu namočte do studené vody. Odstavte.
- Smetanu (1), vyškrabanou vanilku z lusku, cukr zahřejte až na 90°C.
- Následně odeberte jen 15 g želatinové hmoty. Zbytek můžete odložit do lednice, kde vydrží i 3 dny.
- Míchejte dokud se želatina nerozpustí.
- Poté přidejte bílou čokoládu a míchejte do vychlazení na 30°C.
- Poté vše krátce rozmixujte ponorným mixérem.
- Přidejte mascarpone a smetanu (2), opět krátce rozmixujte ponorným mixérem.
- Na závěr zapracujte zakysanou smetanu.
- Přikryjte fólií a nechte vychladnout v lednici. Nejlépe přes noc, minimálně 6 hodin.
Kompletace
- Krém vyjměte z lednice a prošlehejte v jemnou konzistenci.
- Z rolády odstraňte pečící papír a potřete ji džemem.
- Krém dejte do sáčku s hladkou špičkou a 3 lžíce odeberte do druhého sáčku s ozdobnou špičkou.
- Hladkou špičkou dělejte na těstě proužky 2 cm od sebe. Poté krém rozetřete po celé ploše.
- Jahody položte na takto potřenou roládu do řady.
- Těsto opatrně stáčejte do tvaru rolády.
- Ozdobnou špičkou dozdobte dle fantazie a doplňte o maliny.
- Jemně pocukrujte moučkovým cukrem.
- Roládu před podáváním vychlaďte v lednici.
Napsat komentář