Miluji citróny. V zimě v létě, je to jedno kdy. Vlastně neustále. Přidávám je nejen do nápojů, jídla, ale především do pečení. Kombinace citrón a limeta je ve sladkých pochoutkách tak skvělá, že někdy mám i obavu ze závislosti. A proč jsem tento chlebík pojmenovala “obrácený”? Je to díky formě, ve které jsem ho pekla. Je nádherná a tak u dezertu můžete využít obě její strany. To ale už vidíte na fotkách. Myslím, že nebudete vědět, která se vám líbí více…. Recept jsem si upravila z těch, které běžně najdete u blogerů ze zahraničí. Na mě bylo ve všech moc cukru a některé byly moc hutné. Takže přidáním menšího množství tuku a cukru, vznikla pro nás skvělá pochoutka.
Equipment
- Forma na chlebík (Já mám od Orion)
Ingredients
Těsto
- 130 g cukru krystal
- 15 g citrónové kůry
- 30 g šťávy z citrónu
- 1 ks kůra z limetky
- 190 g vajec celá rozmíchaná
- 120 g smetany 40% ( můžete i méně )
- 200 g hladké mouky
- 45 g slunečnicového oleje
- 1 špetka soli
- 5 g prášku do pečiva
- 4 proužky másla
Sirup
- 25 g citronové šťávy
- 25 g vody
- 25 g cukru
Poleva
- 1 lžíce cukru moučka
- 1 lžíce citrónové šťávy
Na ozdobení
- kůra z citrónu
Instructions
Citrónový chlebík
- Kůru z citrónů a limety vmíchejte do cukru.
- Poté přidejte šťávu z citrónu a vejce. Vyšlehejte do husté pěny.
- Zašlehejte smetanu a zapracujte mouku s práškem do pečiva.
- Nakonec vmíchejte olej a osolte.
- Přendejte do formy a uprostřed těsta vložte podélně slabé proužky másla. Ty způsobí po upečení malou prasklinku podél celého chlebíku.
- Troubu rozehřejte na 165°C a pečte dle vaší trouby. Upečení zjistíte vpichem špejle. Bude-li stále špinavá od těsta, musíte pokračovat v pečení až do tmavého zhnědnutí chlebíku.
- Mezi tím si svařte ze všech ingrediencí sirup.
Zvlhčení sirupem
- Upečený chlebík nechte ve formě a polijte sirupem a nechte takto vychladnout.
- Poté jej vyjměte a zabalte do potravinářské fólie.
- Dejte přes noc do lednice.
Druhý den
- Rozdělejte si z citronové šťávy a moučkového cukru kašičku a tou potřete chlebík z vrchní strany.
- Dozdobte kůrou z citrónu.
- Chlebík je chutnější až dva dny po upečení, kdy se polevy nádherně vsáknou do těsta.
Napsat komentář