Máte-li nějaký zájem nebo něco co vás baví? Dříve nebo později se dostanete do etapy, kdy se potřebujete posunovat někam vpřed. Nestačí vám jen to, co umíte. I přes všechny možné překážky, se prostě snažíte získávat další a další informace a stále se zlepšovat. Když se neposunujete vpřed, že šplháte po zádech jiných lidí, ale svou vlastní pílí, tak je to přínosné nejen pro vás samotné, ale i pro vaše okolí. V poslední době totiž pozoruji kolem sebe, že lidé často pro svůj posun vpřed využívají úspěch druhých a někdy se přímo přiživují. Dnešní svět je totiž nejen o penězích, ale i o kontaktech. A tak ti, kteří sami moc neumí, vyvíjejí svou energii ne na své zdokonalování, ale na zcela jiné metody…
Naštěstí to není můj případ a věřím, že ani váš. Jinak byste nečetli tento blog. Všeho čeho jsem v životě dosáhla, jsem vždy jen vydřela tvrdou prací na sobě samé. Někdy to byla krize, jindy jsem to zvládala s lehkostí.
A tak úplně stejně jsem přistoupila i ke svému největšímu „koníčku“, sladkému tvoření. Přihlásila se do rekvalifikačního kurzu cukrář – pekař. Co bych byla za cukrářku, kdybych neznala tradiční české zákusky. A tak mě po právnické fakultě čekalo učiliště. Jsem ráda, že jsem tuhle zkušenost načerpala, ale pro člověka, který už něco umí, nemělo smysl očekávat nějaké světovosti. Jednalo se opravdu jen o základy, abyste si například nepletli odpalované těsto s kynutým… 🙂 A proto hned týden po získání tohohle titulu jsem absolvovala kurz francouzských dezertů v kulinářské akademii. To, abych se zas trochu motivovala k nějakému sladkému tvoření. Přesto, že jsem spoustu informací již znala, opět jsem se naučila něco jiného a nového. Získala jsem certifikát, který sice nezajistí to, že můžete v cukrařině podnikat, ale pro mé posunutí vpřed, měl tento kurz více informací, než celá rekvalifikace.
Možná by se ministerstvo školství mělo už konečně zaměřit na všechny učební obory. Zařízení učilišť, provozy, kde probíhá praxe, systém výuky. Vše potřebuje injekci. Lidé, kteří v těchto oblastech pracují, si zaslouží podporu. To, co jsem měla možnost vidět, vypovídá o tom, že tahle oblast školství je dlouhodobě zanedbávaná. A tak se prosím nedivte, že učební obory málo koho lákají. Nakonec se nám může stát, že budou tito lidé chybět, protože i pro ty nestudijní typy je jednodušší díky financím rodičů vystudovat jakoukoliv snazší školu a mít diplom.
Po takové cukrářské masáži, mám zas co trénovat. Proto se těšte na další zajímavé recepty… 🙂
Něco málo z rekvalifikace:
Něco málo z kurzu francouzských dezertů:
A pro ty, kteří se neumí orientovat v nabídce cukrářských kurzů, připravuji příspěvek.
Napsat komentář